Ανθυγιεινές τροφές για παιδιά και για ενήλικες

Ανθυγιεινές τροφές για παιδιά και για ενήλικες

Hot Dogs: Τα hot dogs φτιάχνονται από υπολείμματα χοιρινού ή βοδινού κρέατος. Μελέτες που έγιναν για τον καρκίνο και τη διατροφή κατατάσσουν τα hot dogs μεταξύ των πιο επικίνδυνων τροφών για καρκίνο.

Πατατάκια-Σνακς: Περιέχουν λίπος και ανθυγιεινές ποσότητες άλατος. Ο συνδυασμός αυτός είναι κακός για την υγεία. Επίσης τα πατατάκια περιέχουν τεχνικές γεύσεις με πολλά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Για να γίνουν πιο τραγανά τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, αυτό προκαλεί την παραγωγή ουσίας που λέγεται ακριλαμίδη, ένα γνωστό καρκινογόνο που βρίσκεται και στα τσιγάρα.

Γαριδάκια: (Δρακουλίνια, πιτσίνια, τυρογαριδάκια, πακοτίνια, κοινή ονομασία γαριδάκια). Ελκυστικές συσκευασίες – διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και μάχες των παιδιών με τους γονείς για να τους αγοράσουν γαριδάκια. Έχουν μηδενική θρεπτική αξία, είναι πλούσια σε θερμίδες διότι περιέχουν πολύ λίπος. Ένα από τα συστατικά τους είναι τα τρανς λιπαρά τα οποία όχι μόνο ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη LDL αλλά κατεβάζουν και την καλή HDL χοληστερίνη. Επίσης αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα και τις φλεγμονές στις αρτηρίες. Επίσης περιέχουν αρκετό αλάτι και Ε, όπως Ε612, Ε631, Ε635. Ειδικότερα το Ε612 που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικής γεύσης μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και σοβαρές βλάβες του νευρικού συστήματος.

Μπισκότα: Τα περισσότερα μπισκότα περιέχουν φοινικέλαιο και φοινικοπυρηνέλαιο γεμάτα κεκορεσμένα λίπη. Τα κεκορεσμένα λιπαρά συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, επίσης αυξάνουν τους κινδύνους για διαβήτη και παχυσαρκία. Το φοινικέλαιο είναι ένα απ’ τα πιο συνηθέστερα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των σνακ και περιέχει 82% κεκορεσμένο λίπος. Επίσης ενοχοποιείται για καρκίνο.

Τηγανιτές πατάτες: Μια παιδική μερίδα τηγανιτές πατάτες σε δημοφιλείς αλυσίδες φαστ φουντ περιέχει 200 με 340 θερμίδες ενώ οι μεγάλες μερίδες περιέχουν 730 θερμίδες και είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάρει ένα παιδί βάρος. Οι τηγανιτές πατάτες των φαστ φουντ περιέχουν τρανς λιπαρά που είναι πολύ επικίνδυνα. Να προτιμάτε πατάτες φούρνου ή βραστές μαγειρεμένες στο σπίτι σας.

Αλλαντικά: Περιέχουν υπερβολικό αλάτι και νιτρώδες νάτριο που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα κρέατα και συνδέεται με καρκίνο. Αυτά είναι το  μπέικον, τα λουκάνικα και το σαλάμι. Προτιμήστε κρέατα που να μην είναι επεξεργασμένα και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.

Αναψυκτικά: Τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Οξύνουν το pHτου σώματος και ταΐζουν τα καρκινικά κύτταρα.  Επίσης έχουν ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες, ακόμη χειρότερα είναι τα αναψυκτικά διαίτης. Η ασπαρτάμη είναι από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά που προκαλούν καρκίνο.

Μήλα-Σταφύλια-φράουλες: Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή αγοράζουν και καταναλώνουν μήλα. Σταφύλια, φράουλες από το σουπερ μάρκετ κάνουν υγιεινή διατροφή. Αν όμως τα φρούτα αυτά δεν είναι βιολογικά ή πιστοποιημένα τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος διότι τα ραντίζουν με πολλά φυτοφάρμακα.

Κονσέρβες: Όλα τα τρόφιμα σε μεταλλικές κονσέρβες είναι επικίνδυνα λόγω ουσιών που χρησιμοποιούνται για την επένδυση του εσωτερικού της κονσέρβας. Η επένδυση της κονσέρβας αποτελείται από μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη ή ΒΡΑ και είναι επικίνδυνη. Το ΒΡΑ μπορεί να διαρρεύσει από την επένδυση μέσα στην τροφή. Αποφύγετε τις κονσέρβες με μεταλλική συσκευασία, προτιμήστε τα προϊόντα σε γυάλινες συσκευασίες.

Ποπ κορν σε φούρνο μικροκυμάτων: Οι σακούλες που συσκευάζουν τα ποπ κορν είναι γεμάτες χημικά που είναι καρκινογόνα. Επίσης στα ποπ κορν βάζουν μια χημική ουσία που λέγεται διακετύλιο και είναι επικίνδυνη για την υγεία. Όταν ζεσταίνουμε μια σακούλα ποπ κορν εισπνέουμε διακετύλιο που σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο στον πνεύμονα.

Επεξεργασμένες ζάχαρες: Ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα γιατί έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι η προτιμότερη τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Δημοφιλής τρόφιμα όπως κέικ, πίτες, μπισκότα, αναψυκτικά, χυμοί, σάλτσες, δημητριακά και άλλα είναι φορτωμένα με επεξεργασμένες ζάχαρες, ιδίως το σιρόπι καλαμποκιού. Γι’ αυτό στις μέρες μας έχουν αυξηθεί πολύ τα ποσοστά του καρκίνου.

Τηγανίτες: Έχουν αρκετή ποσότητα λίπους σακχάρων και νατρίου. Δημητριακά: Πολλά παιδιά βάζουν δημητριακά στο γάλα τους το πρωί και οι γονείς πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ωστόσο οτιδήποτε υπερβολικό δεν είναι ποτέ καλό. Έρευνα που έγινε αναφέρει ότι τα παιδιά παίρνουν ανθυγιεινά ποσά από βιταμίνη Α, ψευδάργυρου και νιασίνης από τα δημητριακά τους.

Σολομός ιχθυοτροφείου: Αυτά τα ψάρια τρέφονται με αφύσικες τροφές  και είναι μολυσμένα με χημικές ουσίες, φάρμακα, αντιβιοτικά και άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Επίσης οι σολομοί ιχθυοτροφείου τρέφονται ως επί των πλείστων με ακαθαρσίες και στην διατροφή τους προστίθενται χημικές ουσίες για να κάνουν το κρέας τους πιο κόκκινο-ροζ όπως οι φυσικοί σολομοί. Επίσης λόγω διατροφής τους έχουν λιγότερα ω3 λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει υψηλά επίπεδα υδράργυρου, διφαινύλια και διοξίνες. Αποφεύγετε σολομό ιχθυοτροφείου, προτιμάτε να αγοράζετε φρέσκο άγριο σολωμό.

Αλμυρά σνακ: Κράκερς και ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Να αγοράζετε ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι.

Χοιρινό: Αυξάνει την πιθανότητα για αύξηση σωματικού βάρους και συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του παχύ εντέρου (κυρίως γιατί μειώνει την κινητικότητα του εντέρου).

Λαχανικά σε κονσέρβες: Πολλά λαχανικά σε κονσέρβες περιέχουν κορεσμένα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν πολύ καιρό τα προϊόντα στο ράφι. Να κοιτάτε πάντα την ετικέτα στις κονσέρβες για να δείτε αν περιέχει σάκχαρα.

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα αν τα αγοράζετε από μαγαζί στην ουσία αγοράζετε ένα τόνο ζάχαρη, διότι προκειμένου να γίνουν πιο νόστιμα, οι κατασκευαστές προσθέτουν ζάχαρη, επίσης προσθέτουν και θείο για την αποφυγή μαυρίσματος. Τα αποξηραμένα     είναι υπέροχα αν τα αποξηράνετε σπίτι σας χωρίς προσθήκης ζάχαρης. Αν το κάνετε αυτό, τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούν όλες τις βιταμίνες, φυτικές ουσίες και μέταλλα.

Μαγιονέζα: Προϊόν που περιέχει πολύ λίπος, υδατάνθρακες, χρώματα και χημικές ουσίες. Στην ίδια κατηγορία είναι και η κέτσαπ και άλλες σάλτσες, στις οποίες τα χρώματα και οι γεύσεις είναι υποκατάστατα και περιέχουν πολλά συντηρητικά.   

Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού

Γλύτση Άννα