Παιδί και κινητό τηλέφωνο

Παιδί και κινητό τηλέφωνο

Παιδιά κάτω των 14 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία 900-2100mHZ την ώρα που μιλάμε. Όταν δεν μιλάμε (σε stand by mode) το κινητό εκπέμπει μόνο περιοδικά για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο εκπέμπει συνεχώς σε περίπτωση που έχετε ενεργοποιημένο το wifi ή τα data (3G,4G) για να κατεβάζετε δεδομένα από το internet.

Τα παιδιά και ιδίως εσείς οι γονείς επιβάλλεται να ενημερωθείτε πως το κινητό τηλέφωνο είναι ένας πομπός που όταν λειτουργεί εκπέμπει ακτινοβολία και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερης ισχύος. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτα επειδή ο εγκέφαλος τους όσο και ο οργανισμός τους αναπτύσσεται συνεχώς, επιπλέον το πάχος του κρανιακού ιστού των παιδιών είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με των ενήλικων και έτσι η ακτινοβολία διεισδύει στον εγκέφαλο πολύ πιο εύκολα. Επίσης τα παιδιά δεν έχουν πλήρως αναπτυγμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Μελέτες έχουν συσχετίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με:

  • Καρκίνους του εγκεφάλου και του ακουστικού πόρου και με άλλους καρκίνους ανάμεσα τους και η παιδική λευχαιμία.
  • Την αύξηση επιληπτικών επεισοδίων, διαταραχών στην λειτουργία μάθησης και μνήμης.
  • Βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Αύξηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών.

Επίσης άμεσες επιπτώσεις είναι:

  • Πονοκέφαλοι
  • Αϋπνίες
  • Διαταραχές μνήμης
  • Μείωση ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αλλεργίες κτλ.

Τα παραπάνω αποτελούν καθημερινά συμπτώματα στους διανέμοντες πλησίον των κεραιών.

Τα παιδιά που μιλούν στα κινητά ενώ περπατούν και διασταυρώνουν δρόμο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε οδικό δυστύχημα.

Είναι αδύνατον να προβλεφθεί τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου όταν το παιδί χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο πολλές ώρες την ημέρα όχι απαραίτητα για να μιλάει αλλά για να στέλνει μηνύματα, εικόνες ή video ή ακόμη για να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια που προσφέρουν οι συσκευές. Σε κάθε περίπτωση ο πομπός της ακτινοβολίας βρίσκεται στα χέρια τους.

Το παιδί που επικοινωνεί υπερβολικά μέσω κινητού περιορίζει την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο και τις στιγμές που έχει με τους φίλους του. Γενικότερα οι γονείς θα πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να γίνεται με hands free ή με ανοιχτή ακρόαση και να το κρατάμε όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερη απόσταση από το σώμα μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κινητά ή ασύρματα οικιακά τηλέφωνα ή laptop με wifi να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 14 ετών ή από εγκύους, καθώς έτσι εκθέτουν το έμβρυο στη κοιλιά τους.

Το παιδί άνω των 14 ετών θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το κινητό είναι προσωπική συσκευή και δεν πρέπει να την δίνει σε αγνώστους ούτε να απαντά σε κλήσεις από αγνώστους ούτε σε κλίσεις με απόκρυψη αριθμού. Επίσης το pin του κινητού δεν θα πρέπει να το γνωστοποιεί σε κανέναν. Σημαντικό επίσης είναι το παιδί να ενημερώνεται για την ύπαρξη αριθμών αυξημένης χρέωσης, διαφορετικά θα πρέπει οι γονείς να καλέσουν το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και να ενεργοποιήσουν τη φραγή στις κλήσεις προς αριθμούς αυξημένης χρέωσης και στην πρόσβαση σε εφαρμογές που απευθύνονται σε ενήλικες. Η πορνογραφία, ο εκφοβισμός, ο τζόγος είναι καταστάσεις που το παιδί μπορεί να συναντήσει στο κινητό εφόσον το χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων θεωρείται ασήμαντη όταν αυτά βρίσκονται σε αναμονή (δηλαδή σε λειτουργία χωρίς να υπάρχει συνδιάλεξη) παρόλα αυτά ακριβώς επειδή η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι μηδενική καλό είναι να απενεργοποιούμε το κινητό όταν κοιμόμαστε και όσοι δεν το απενεργοποιούν πρέπει να το τοποθετούν πολύ μακριά από το κεφάλι τους, τουλάχιστον σε απόσταση ενός μέτρου.

Η συνήθεια που έχουν αρκετοί να χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές κινητό ή tablet δίπλα στο κρεβάτι τους μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Από πολλές έρευνες είναι κοινώς αποδεκτό ότι επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου αλλά δεν είναι και λίγες οι φορές που οι συσκευές αυτές υπερθερμαίνονται και είτε αυτοαναφλέγονται  είτε προκαλούν πυρκαγιές λόγω της τριβής τους με άλλα αντικείμενα. Έρευνες έχουν δείξει ότι 72% των παιδιών και 89% των εφήβων έχουν τουλάχιστον μια συσκευή αυτού του τύπου στο περιβάλλον του ύπνου τους, με αρκετές πιθανότητες το μαξιλάρι να πιάσει φωτιά. Σε περίπτωση που έχουμε αφήσει το κινητό να φορτίζεται μέσα στο δωμάτιο μας, υπάρχει το ενδεχόμενο αν και εξαιρετικά σπάνιο, να εκραγεί η μπαταρία λόγω βλάβης στο σύστημα φόρτισης, γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί συστήνουν να το τοποθετούμε στο πάτωμα πίσω από ένα αντικείμενο που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ασπίδα σε ανάλογη περίπτωση.

Το σταθερό ενσύρματο τηλέφωνο δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Τα σύγχρονα ασύρματα τηλέφωνα και οι βάσεις τους εκπέμπουν συνεχώς ασθενή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είτε υπάρχει κλήση είτε όχι. Επίσης τα ασύρματα τηλέφωνα μπορεί να ευθύνονται για διαταραχές στον ύπνο.

Τα ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια και τα τηλεχειριστήρια της τηλεόρασης εκπέμπουν ασθενή υπέρυθρη ακτινοβολία η οποία δεν διεισδύει στο σώμα και επομένως δεν κινδυνεύει η υγεία μας από την χρήση τους.

Το σεσουάρ που χρησιμοποιούμε για να στεγνώσουμε τα μαλλιά παράγει ισχυρά ηλεκτρονικά και μαγνητικά πεδία. Η έκθεση μας σε αυτά είναι ολιγόλεπτη και επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος. Παρόλα αυτά καλό είναι το σεσουάρ να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το κεφάλι μας, να το κρατάμε όσο μακριά γίνεται και να το χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό λιγότερο στα παιδιά.

Οι θήκες για τα κινητά από υλικό ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης θεωρείται ότι περιορίζουν την απορρόφηση ακτινοβολίας. Ωστόσο κάποιοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους επειδή δυσχεραίνουν τη λήψη σήματος από το κινητό αναγκάζοντας τους να εκπέμψει με μεγαλύτερη ισχύ.

Το παιδί θα πρέπει να μην χρησιμοποιεί το Bluetooth παρά μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις για επικοινωνία με τους φίλους του και να το έχει πάντα κλειστό όταν δεν το χρησιμοποιεί.

Γενικές Χρήσιμες Οδηγίες για τα Κινητά

  • Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου και να μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
  • Μοίραζε το χρόνο ομιλίας κρατώντας το κινητό και από τις δυο πλευρές του κεφαλιού.
  • Χρησιμοποίησε το κινητό για σύντομες κλήσεις και όχι μέσα σε τρένα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ασανσέρ, τούνελ των αυτοκινητόδρομων, διότι το κινητό δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με το σταθμό βάσης όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους, επομένως εκπέμπει μεγαλύτερη ισχύ ώστε η ακτινοβολία να φθάσει στον κοντινότερο σταθμό, δηλαδή το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.
  • Μην κάνεις χρήση του κινητού όταν υπάρχουν δίπλα σου παιδιά και έγκυες γυναίκες και γενικά όταν κάνεις χρήσεις κράτα το μακριά από άλλους.
  • Μην τοποθετείς το κινητό στη τσέπη σου διότι υποβάλλει τα ευαίσθητα γεννητικά σου όργανα, σε αυξημένη ποσότητα, ακτινοβολία το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.
  • Τη νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το wifi.
  • Περιόρισε το wifi και κάνε χρήση ενσύρματης σταθερής σύνδεσης.
  • Όταν το σήμα είναι κακό μην τηλεφωνείς.
  • Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό online, βάλε το σε airplane mode.
  • Προτίμησε να κάνεις κλήσεις όταν έχεις σήμα 3G καθώς η εκπεμπόμενη ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ λιγότερη.
  • Απενεργοποίησε επιλογές wifi, Bluetooth & data όταν δεν τις χρησιμοποιείς.
  • Όταν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, προτίμησε την.
  • Καλύτερα όταν μιλάς στο κινητό να είναι σε ύπαιθρο ή κοντά σε ανοιχτά παράθυρα που υπάρχει καλύτερο σήμα.
  • Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κρατούν το κινητό μακριά από την κοιλιά τους και καλύτερα να χρησιμοποιούν ενσύρματα ακουστικά ή ανοιχτή συνομιλία.
  • Όταν αγοράζεις κινητό να ελέγχεις το SAR (το SAR δείχνει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος). Υπάρχουν 3 τρόποι να μάθετε την τιμή SAR του κινητού σας:
  • Το γράφει το κουτί της συσκευής
  • Το γράφει το manual της συσκευής
  • Θα πρέπει να επισκεφθείτε το site του κατασκευαστή για να βρείτε τα χαρακτηριστικά του μοντέλου.
    • Δηλαδή τα κινητά έχουν άλλα υψηλό και άλλα χαμηλό SAR. Εσείς θα επιλέξετε εκείνο με το χαμηλότερο SAR και την εταιρία που έχει καλύτερο σήμα στη περιοχή σας.
  •  Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε, η επιβάρυνση είναι αντίστοιχη με αυτή του κινητού τηλεφώνου όταν μιλάτε.
  • Το ασύρματο internet (router) μην ξεχνάτε να το κλείνεται όταν δεν χρησιμοποιείται το internet διότι όταν είναι ανοιχτό εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, είναι βέβαια μικρότερη συγκριτικά με του κινητού όμως την λαμβάνουμε συνεχώς και δεν πρέπει να το τοποθετούμε σε μέρη κοντά στο κρεβάτι μας ή στο χρόνο που περνάμε την περισσότερη ώρα.

Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού

Γλύτση Άννα