Εμβόλιο Bexsero

Εμβόλιο Bexsero

To εμβόλιο Bexsero είναι εμβόλιο που προστατεύει από την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Η μηνιγγίτιδα τύπου Β οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκκοκο τύπου Β και είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας. Η μηνιγγιτιδοκκοκική νόσος είναι συχνά θανατηφόρος και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης όπως πυρετός, εμετός, κεφαλαλγία. Επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες όπως απώλεια ακοής, εγκεφαλική βλάβη, επιληψία, μαθησιακές δυσκολίες, ακρωτηριασμό άκρων από ισχαιμική νέκρωση που είναι σπάνια επιπλοκή και η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται οπότε ακρωτηριάζεται το άκρο.

Η διάγνωση της μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι δύσκολη, είναι πιο συχνή σε βρέφη 3-6 μηνών και σε μικρότερο βαθμό στην εφηβεία.

Οι γονείς αν παρατηρήσουν τα παρακάτω συμπτώματα: έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, φωτοφοβία, εξάνθημα κόκκινων κηλίδων, ζαλάδα, σύγχυση, να συμβουλευτούν άμεσα τον παιδίατρο ή να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν γενικά για μηνιγγίτιδες 3 εμβόλια:

  1. Για μηνιγγίτιδα C – Meningitec και Neisvac.
  2. Τετραδύναμο (ορότυποι A, C,W135, και Y) που κυκλοφορεί από το 2010 και χορηγείται σε παιδιά άνω των 10 ετών.
  3. Για μηνιγγίτιδα B – Bexsero.

Το εμβόλιο Bexsero είναι χρήσιμο στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

  • Βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
  • Παιδιά που έχουν κάποιο ανοσολογικό έλλειμα.
  • Έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών.

Σε ατομικό επίπεδο αν πρέπει να γίνει ή όχι το εμβόλιο, η απόφαση λαμβάνεται απ’ τον παιδίατρο κάθε παιδιού και τους γονείς του, λαμβάνοντας υπόψιν το οικονομικό κόστος σε σχέση με το όφελος που μπορεί να έχει το παιδί από ένα τέτοιο εμβόλιο.

Παρενέργειες που μπορεί να κάνει το εμβόλιο Bexsero είναι: Πυρετός ιδίως στη βρεφική ηλικία, άνω των 70% γι’ αυτό συνιστάται να δίνεται αντιπυρετικό αμέσως μετά την ένεση, πρήξιμο, μυϊκοί πόνοι, σκληρότητα, πόνος στο σημείο της ένεσης, ανορεξία, ευερεθιστότητα, υπνηλία και εξανθήματα.

Δόσεις εμβολίου: Στα βρέφη γίνονται 3 δόσεις, ξεκινώντας από 2 μηνών και μετά το πρώτο έτος μια επαναληπτική δόση.

Στα βρέφη 6-12 μηνών γίνονται 2 δόσεις  και μετά το πρώτος έτος μια επαναληπτική δόση.

Σε παιδιά ηλικίας 1-2 ετών γίνονται 2 δόσεις  και μετά το δεύτερο έτος μια επαναληπτική δόση.

Σε παιδιά άνω των 2 ετών γίνονται 2 δόσεις με απόσταση δυο μηνών μεταξύ τους.

 Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού

Γλύτση Άννα