Εμβόλια και η Εμπιστοσύνη του κοινού

Εμβόλια και η Εμπιστοσύνη του κοινού

Η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια που συνιστώνται σήμερα είναι απαραίτητη. Οι γιατροί συνήθως βρίσκουν δύσκολο τον ρόλο τους ως συνηγόρων, λόγω των πολλών παραπόνων (ιδίως στο internet) ότι τα εμβόλια βλάπτουν τα παιδιά.

Η πιο έντονη ίσως κατηγορία είναι ότι το εμβόλιο της ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς (MMR) ή priorix συνδέεται με αυτισμό. Ωστόσο Σκανδιναβοί ερευνητές δεν βρήκαν τέτοια σύνδεση σε δυο μεγάλες μελέτες που έκαναν στον πληθυσμό.

Οι εμβολιασμοί δεν στερούνται προβλημάτων και κριτικές αλλά τα δεδομένα δείχνουν σταθερά ότι το συνολικό όφελος από τους εμβολιασμούς κατατάσσονται στα σημαντικότερα επιτέγματα της σύγχρονης δημόσιας υγείας.

Η πλειοψηφία της διεθνούς ιατρικής κοινότητας υπογραμμίζει τη σημασία των εμβολίων, καθώς μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι έσωσαν από το 1994 έως το 2004 732.000 παιδιά. Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει 17,1 εκατομμύρια ζωές από το 2000 έως το 2015.

Ορισμένοι υπεύθυνοι συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής (ομοιοπαθητική ιατροί) έχουν αρνητική στάση απέναντι στον εμβολιασμό και θα πρέπει να εξετασθούν τρόποι αλλαγής αυτής της στάσης.

Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού

Γλύτση Άννα