Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά Του Καρκίνου

Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά Του Καρκίνου

Ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν και η γενική κατάσταση της υγείας μπορεί να βελτιωθεί ένα υιοθετήσετε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής.

  1. Μην Καπνίζετε

Οι ενεργοί καπνιστές θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα όσο πιο σύντομα γίνεται και να μην καπνίζουν παρουσία άλλων και κυριών παιδιών. Το παθητικό κάπνισμα είναι και αυτό θανατηφόρο. Εκτιμάται ότι το 25-30% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται στο κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί αποδεδειγμένα καρκινογόνο παράγοντα. Οι καταστρεπτικές επιδράσεις του καπνίσματος των γονέων στην υγεία των παιδιών τους έχει επίσης αποδειχθεί ίδια στην αύξηση της συχνότητας και της βαρύτητας του άσθματος.   Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το κάπνισμα πίπας ή πούρου παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των βρόγχων και του πνεύμονος, αυξάνει όμως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στοματοφάρρυγγα.

  • Μετριάστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών

Η κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της πεπτικής οδού (στόμα, γλώσσα, φάρυγγας,  οισοφάγου), λάρυγγος, ήπατος, παγκρέατος, παχέος εντέρου και μαστού. Από μελέτες συμπεραίνεται ότι ο κύριος παράγοντας για τον κίνδυνο είναι η συνολική ποσότητα της ημερήσιας κατανάλωσης του οινοπνεύματος, ενώ το είδος του οινοπνευματώδης ποτού είναι δευτερεύουσας σημασίας. Η συνδυασμένη κατανάλωση καπνού και οινοπνεύματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για τους άντρες προτείνεται κατανάλωση δυο ποτήρια κρασί ή μια μπύρα ημερησίως, ενώ για τις γυναίκες ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα.

  • Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή

Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών και φρέσκων φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων ( φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά). Η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ασκεί ισχυρή προστατευτική δράση κατά πολλών μορφών καρκίνου. Αποφύγετε τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης – λίπους, σακχαρούχα ποτά και αναψυκτικά (συμπεριλαμβανομένων και των light). Αποφύγετε επεξεργασμένο κρέας, όπως αλλαντικά και καπνιστά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με πολύ αλάτι. Να τρώτε ψάρια και πουλερικά. Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά και γαλακτοκομικά (συμπεριλαμβανομένων και των τυριών) με αρκετά λιπαρά.

  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα. Αρκετές μορφές καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία. Ειδικότερα να αποφεύγετε το λίπος γύρω από τη μέση σας.

  • Να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Τα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο. Ηλιακά εγκαύματα στην ηλικία κάτω των 15 ετών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση μελανώματος. Να αποφεύγετε το solarium και τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για απόκτηση μαυρίσματος. Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακά και να τα ανανεώνετε συχνά.

  • Άσκηση

Περπάτημα καθημερινά 30 λεπτά – 1 ώρα, γυμναστική ή άλλα σπορ. Περιορίστε τον χρόνο που μένετε καθιστοί.

  • Εμβολιαστείτε και εμβολιάστε τα παιδιά

Υπάρχουν ιοί που προκαλούν καρκίνο. Π.χ ιός ηπατίτιδας Β ® καρκίνο ήπατος, ιός HPV των κονδυλωμάτων ® καρκίνο καρκίνου της μήτρας. Εμβολιαστείτε λοιπόν! Εμβόλιο Engerix για ηπατίτιδα Β, εμβόλιο Gardasil – Cervarix για τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  • Γελάστε περισσότερο

Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά το στρες και ενεργοποιεί την παραγωγή κυττάρων, τα οποία συμβάλλουν στην φυσική αντιμετώπιση του καρκίνου από τον οργανισμό.

  • Ακτινοβολία

Αποφύγετε την έκθεση σε ασύρματα δίκτυα και την ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων.

  1. Θηλασμός

Ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

  1. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι απαλλαγμένο από καπνό και ραδόνιο

Στα κλειστά σπίτια μαζεύεται το ραδόνιο το οποίο είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ποσοστό 2%, γι’ αυτό χρειάζεται καλός αερισμός σε όλο το σπίτι.

  1.  Στον εργασιακό χώρο προστατευτείτε από καρκινογόνες ουσίες

Εφαρμόστε αυστηρά τους κανόνες που στοχεύουν στην πρόληψη και έκθεση σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Για παράδειγμα:

Επαγγέλματα Όργανα Στόχοι
Παραγωγή αλουμινίου Καρκίνος πνεύμονος, ουροδόχου κύστης
Μεταλλουργία και επεξεργασία χρυσού Καρκίνος ουροδόχου κύστης
Κατασκευαστή- επιδιορθώσεις παπουτσιών Καρκίνος στοματικής κοιλότητας, λευχαιμία
Ελαιοχρωματιστής Καρκίνος πνεύμονα
Εντομοκτόνα – Ψεκασμοί Καρκίνος πνεύμονα – Λάρυγγα
Επιπλοποιεία Καρκίνος πνεύμονα – στοματικής κοιλότητας
Διύλιση πετρελαίων Δέρμα – Λευχαιμία
  • Πιείτε πολύ νερό καθημερινά

Η επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλει στην προστασία από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης καθώς βοηθά και στη διάσπαση καρκινογόνων ουσιών στα ούρα και να απομακρύνονται ταχύτερα από το σώμα.

  • Μειώστε το αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ουροδόχος κύστεως.

  •  Να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας

Κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών, να γίνονται τακτικά εξέταση τεστ Παπ, μαστογραφία, υπέρηχο μαστού και κολποσκόπηση.

 Να επισκέπτεστε το γιατρό σας :

Εάν έχετε επίμονο βήχα

Επίμονη βραχνάδα

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, της ούρησης

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους

Κρεατοελιές που αλλάζουν χρώμα ή μέγεθος ή σχήμα

  •  Τρόπος μαγειρέματος

Το κρέας που ψήνεται στη σχάρα ή στα κάρβουνα έχει περισσότερο κίνδυνο για καρκίνο από το κρέας που ψήνεται στον φούρνο ή βραστό. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και συντήρηση τους, σχετίζονται για την πρόκληση καρκίνου ουροδόχου κύστης.

  •  Οικογενειακό Ιστορικό

Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, πρέπει να ελέγχεστε. Π.χ περισσότερο σε πρώτου βαθμού συγγένειας, αδελφή, μητέρα με καρκίνο μαστού ή καρκίνο μήτρας – ωοθηκών.

  • Μην καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής

Προσπαθήστε να πάρετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τρόφιμα ( κυρίως φρούτα και λαχανικά) και όχι από χάπια.

  •  Επιλέγεται ανάλατους ξηρούς καρπούς για σνακ
  • Προσθέστε σκόρδο στο φαγητό

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου.

  • Ορμόνες

Οιστρογόνα μόνα ή με συνδυασμό με προγεστερόλη στις γυναίκες, στην εμμηνόπαυση, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου μαστού, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου – θρόμβωση.

  •  Αντιβιοτικά

Η αυξημένη λήψη αντιβιοτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μορφής του καρκίνου του μαστού. Όσες περισσότερες μέρες στη ζωή τους οι γυναίκες λαμβάνουν αντιβιοτικά τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να πάθουν καρκίνο του μαστού και μάλιστα σοβαρό. Οπότε μεγάλη προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών.

  • Ακτινογραφίες

Οι ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται για τις συνήθεις ακτινογραφίες και για τις αξονικές τομογραφίες μπορεί να είναι αίτια πρόκλησης ορισμένων μορφών καρκίνων.

  • Τέλος ερευνητές από Αγγλία και Γερμανία απέδειξαν ότι η σουλφοραφάνη μαζί με το στοιχείο σελήνιο έχουν 10 φορές ισχυρότερη δράση στη μάχη κατά του καρκίνου από ότι κάθε ένα συστατικό εκ των δυο αυτών να χορηγηθεί χωριστά.

Η σουλφοραφάνη περιέχεται στο μπρόκολο, στα λαχανικά Βρυξελλών, στα λάχανα, στο κουνουπίδι, στο κάρδαμο και στις πράσινες γενικά σαλάτες.

Το σελήνιο είναι συστατικό των ξηρών καρπών και ειδικά του ηλιόσπορου, των πουλερικών, των ψαριών, των αυγών και των μανιταριών.

Ο συνδυασμός φαγητών που περιέχουν αυτά τα δυο στοιχεία είναι εξαιρετικά ευεργετικός όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου. Π.χ ψάρι με μπρόκολο, κοτόπουλο με κουνουπίδι ή άγρια μανιτάρια.

Να τρώτε υγιεινά, να χαμογελάτε συχνά

Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού

Γλύτση Άννα