Κλιματιστικό και παιδί

Κλιματιστικό και παιδί

Το κλιματιστικό δεν είναι επικίνδυνο για τα παιδιά αρκεί να φροντίζουμε να λειτουργεί με το σωστό τρόπο.

Το καλοκαίρι η ιδανική θερμοκρασία είναι να ρυθμιστεί το κλιματιστικό στους 26-28ο C. Το κλιματιστικό καλό είναι να είναι νέας τεχνολογίας inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού αέρα.

Καλύτερο είναι να τοποθετείται σε διπλανό δωμάτιο για να διαχέεται η ψύξη. Για τους μικροοργανισμούς που κρύβονται στα φίλτρα του δεν πρέπει φοβάστε αν φροντίζετε να τα πλένετε συχνά (1 φορά το μήνα) και να καλείτε τεχνικό για συντήρηση των κλιματιστικών σας στην αρχή κάθε σεζόν.

Τα κλιματιστικά ξηραίνουν τον αέρα γι’ αυτό να γίνεται συχνός αερισμός του χώρου. Σημαντικό είναι να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο του παιδιού ώστε να μην την ρουφάει το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει αυξάνοντας την πιθανότητα αλλεργιών.

Κουρτίνες, μαξιλάρια χρειάζονται συχνά τίναγμα και πλύσιμο διότι κατακρατούν σκόνη. Απαγορεύεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκονται παιδιά. Επίσης δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα κατευθείαν κάτω απ’ τη ροή του αέρα.

Φροντίστε ο αέρας από το κλιματιστικό να μην χτυπά το μωρό ή το μικρό παιδί, ιδιαίτερα όταν κοιμάται αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ένα κλιματιστικό είναι:

  • Ρινίτιδα λόγω ξηρότητας βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται στο κλιματιστικό,
  • Βραχνάδα,
  • Πονοκέφαλος,
  • Ψύξη μυών,
  • Ραιβόκρανο όταν ο ψυχρός αέρας χτυπά κατευθείαν το μωρό ή το παιδί,
  • Ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα
  • Εμφάνιση αλλεργιών.

Σπάνια βέβαια από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας λόγω κακής συντήρησης μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν την επικίνδυνη πνευμονία των λεγεωνάριων.

Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα νεογέννητα ζεσταίνονται περισσότερο από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν να μην ζεσταίνεται υπερβολικά το βρέφος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αέρας του κλιματιστικού θα στρέφεται πάνω στο μωρό ιδιαίτερα όταν κοιμάται.

Όταν θέλετε να αφήσετε το κλιματιστικό σε λειτουργία τη νύχτα στο δωμάτιο που κοιμάται το παιδί, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και φροντίστε να σκεπάσετε το παιδί με ένα σεντόνι.

Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή , δηλαδή η συσκευή να μην είναι στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό όταν:

  • Είναι πρόωρο,
  • Έχει άσθμα ή καρδιοπάθεια
  • Παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τέλος, δεν βάζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός του παιδιού στην μεταβολή της θερμοκρασίας.

Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού

Γλύτση Άννα