Οδηγίες προς τους γονείς, μετά τα κρούσματα που εμφανίστηκαν:
- Εμβολιασμός
Παιδιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου MMR ή priorix (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) σε ηλικία 15 – 18 μηνών, θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση τώρα και όχι στην ηλικία των 5-6 ετών.
Αν έχετε παιδιά που τώρα είναι 15 μηνών και μόλις έκαναν την πρώτη δόση, τότε σε 3 – 4 μήνες από την πρώτη δόση θα πρέπει κάνουν και τη δεύτερη (αντί για την ηλικία των 5-6 ετών).
Αν έχετε παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, μπορούν να κάνουν την πρώτη δόση σε ηλικία 12 μηνών (αντί για 15 μηνών) και την επαναληπτική δόση μετά από 3-4 μήνες.
Οι ενήλικες δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά αν έχουν κάνει 2 δόσεις στο παρελθόν. Στις περιπτώσεις που ο ενήλικας έχει εμβολιαστεί με μια μόνο δόση, τότε χρειάζεται να επαναλάβει μία ακόμα. Επειδή στο παρελθόν συνήθως γινόταν μόνο μία δόση, αν κάποιος ενήλικας δεν θυμάται ή δεν έχει το βιβλιάριο υγείας του, θα πρέπει να κάνει έλεγχο αντισωμάτων για Ιλαρά και αν ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός τότε θα πρέπει να εμβολιαστεί.
- Μετάδοση
Η Ιλαρά είναι μια μεταδοτική ασθένεια, η οποία μεταδίδεται και κατά την περίοδο της επώασης, δηλαδή 4-5 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, καθιστώντας την πρόληψη ιδιαίτερα δύσκολη.
Η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια, με τον αέρα και με αντικείμενα που έχουν πρόσφατα μολυνθεί. Εκτός από τις 4-5 ημέρες που προηγούνται της εμφάνισης των συμπτωμάτων, η Ιλαρά μεταδίδεται και καθόλη την προεξανθηματική φάση καθώς και κατά τις πρώτες μέρες του εξανθηματικού σταδίου. Η φάση της επώασης διαρκεί 9-12 ημέρες.
- Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της Ιλαράς είναι:
- Μέτριος ή υψηλός πυρετός
- Συνάχι
- Δακρύρροια
- Φωτοφοβία
- Ξηρός ερεθιστικός βήχας
- Επιπεφυκίτιδα
Μετά την 2-3 ημέρα εμφανίζονται οι κηλίδες Koplik, οι οποίες είναι παθογνωμονικές. Πρόκειται για μικρές λευκωπές κηλίδες που μοιάζουν με κόκκους άμμου και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντιστοίχως προς τους κάτω γομφίους οδόντες.
Μετά από 3-4 ημέρες εμφανίζεται το εξάνθημα πίσω από τα αυτιά και εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τέλος στα άκρα.
- Επιπλοκές
Οι επιπλοκές που μπορεί να κάνει η Ιλαρά είναι:
- Βρογχίτις – Βρογχιολίτις
- Λαρυγγίτις
- Ωτίτιδα
- Πνευμονία
- Σκωληκοειδίτιδα
- Μεθιλαρική εγκεφαλίτιδα πολύ βαριά και σπάνια επιπλοκή (1‰).
Η παιδίατρος του παιδικού σταθμού
Γλύτση Άννα